• globe icon
?

Lainasanasto

A
Asuntolaina +
Annuiteettilaina +
Autolaina +
Avausmaksu +
Yleensä pitkäaikainen laina asunnon hankintaan. Koska asuntoja pidetään turvallisena vakuutena, ovat asuntolainat yleensä hinnoittelultaan halvinta mahdollista rahoitusta yksityishenkilölle.
Annuiteettilainassa maksuerät muuttuvat viitekorkojen kehityksen mukaan, ja laina-aika pysyy muuttumattomana. Mikäli laina sidotaan esimerkiksi vuoden euriboriin, tarkistetaanviitekorko joka vuosi, ja maksuerät joko pienenevät tai suurenevat korkotason mukaan.
Laina, joka on otettu ajoneuvon rahoittamiseksi. Yleensä hankittu ajoneuvo toimii lainassa vakuutena, joten siitä maksettava korko on vakuudetonta lainaa matalampi.
Kulu jonka pankki mahdollisesti veloittaa lainan tai luoton nostamisesta. Tämä kustannus on aina pankkikohtainen ja riippuu yleensä lainasummasta. Kulu voidaan joko lisätä lainapääomaan tai vähentää asiakkaan tilille maksettavasta lainasummasta. Tämä kulu on kuitenkin aina oltava mukana pankin ilmoittamassa lainan todellisessa vuosikorossa, joten sen vertailu eri luottovaihtoehtojen kesken kannattaa.
B
Bullet-laina +
Brutto +
Asiakas maksaa laina-aikana vain korkoa ja koko laina maksetaan takaisin yhdessä erässä laina-ajan lopuksi. Tällainen laina on hyödyllinen, jos asiakkaalla on paljon muita luottoja, joissa on korkeampi todellinen vuosikorko. Järjestelyllä asiakkaalle jää aikaa maksaa ensin pois kalliimmat luotot.
Bruttotulot tarkoittavat tulojasi ennen verojen maksua.
C
Credit-kortti +
Credit/Debit-kortti +
Luottokortilla voi maksaa luottorajan rajoissa, vaikka pankkitilillä ei olisi rahaa. Luotolla tehdyt ostokset veloitetaan myöhemmin laskulla.
Yhdistelmäkortti josta löytyy sekä luotto- että maksukorttiominaisuudet.
D
Debit-kortti +
Maksukortti, jolla voi maksaa vain jos siihen liitetyllä pankkitilillä on rahaa.
E
E-lasku +
Euribor-korko +
Eurooppalainen kulutusluottolomake +
Eräpäivä +
E-lasku on lasku, joka toimitetaan suoraan asiakkaan omaan verkkopankkiin sähköisessä muodossa. Yleensä kuluiltaan edullisempi, kuin postitettava paperilasku.
Euribor-korko on markkinoilla päivittäin noteerattava korko (esim.1,3,6-12kk), jota käytetään yleisesti lainojen viitekorkona.
Katso, Vakiomuotoiset eurooppalaiset kuluttajaluottotiedot –lomake.
Lainan maksuerälle sovitun suorituksen määräaika eli päivä, jona sinun tulee viimeistään tehdä maksu omasta pankistasi. Maksumääräys tulee olla tehtynä viimeistään eräpäivänä, mutta rahan ei tarvitse olla vastaanottajan tilillä eräpäivään mennessä.
H
Henkilötakaus +
Lainan lisävakuutena käytetty vakuusmuoto, jossa toinen henkilö takaa sovitun summan nimitakauksellaan.
I
Inflaatio +
Kuluttajahintojen muutos.
J
Joustoluotto +
Julkinen maksuhäiriö +
Järjestelypalkkio +
Eräs kutsumanimi kulutusluotolle, jolla viitataan sen helppoon saatavuuteen ja joustavasti sovittavaan takaisinmaksuun.
Katso, maksuhäiriömerkintä.
Pankin asuntolainan nostamisen yhteydessä laina-asiakkaalta perimä euromäärinen palkkio.
K
Kertaluotto +
Kertamaksulaina +
Kiinteäkorkoinen laina +
Kokonaiskorko +
Korkojakso +
Korkokatto +
Korkovertailu +
Kulutusluotto +
Kuukausierä +
Käänteinen laina +
Kulutusluotto, joka nostamisen jälkeen maksetaan kokonaisuudessaan pois lainasopimuksen mukaisesti.
Katso, bullet-laina.
Tuote, jossa korko sovitaan heti lainan aluksi koko laina-ajalle. Toinen vaihtoehto on ottaa vaihtuvakorkoinen laina. Kun lainaat kiinteällä korolla, tiedät koron ja lainan suuruuden koko lainajakson ajalta - korkotaso on nimensä mukaisesti kiinteä.
Viitekoron ja marginaalin summa.
Määräytyy asuntolainan viitekoron mukaan. Esim. 12 kk Euriboriin sidotun lainan korkojakso on yksi vuosi.
Todellisena vuosikorkona mitattavaa lainakulua, jota alle 2000 euron lainasta ei voida periä ns. korkokattolainsäädäntö. Voi myös tarkoittaa pankin lainaan (yleensä asuntolainaan) myymää tuotetta, jossa asiakas maksaa siitä, että lainakorko ei nouse sovittuna aikana korkokattoa korkeammalle tasolle.
Katso, lainavertailu
Laina, joka otetaan yleensä erilaisten kulutustarpeiden, kuten tavaroiden ja palveluiden rahoittamiseksi.
Katso, maksuerä.
Asuntolaina, jossa velattomasta asunnosta vapautetaan rahaa esim. 25% lainajärjestelyllä.
L
Laina +
Laina-aika +
Lainahakemus +
Lainahakemuksen liitteet +
Lainalaskuri +
Lainanmyöntäjä +
Lainanottaja +
Lainapääoma +
Lainasumma +
Lainavakuutus +
Lainavertailu +
Lainojen yhdistäminen +
Limiittiluotto +
Lisävakuus +
Luotto +
Luottokelpoisuusarvio +
Luottopäätös +
Luottosopimus +
Luottotiedot +
Luottotietotarkistus +
Lyhennys +
Lyhennysvapaa +
Sopimus rahan lainaamisesta lainanmyöntäjän ja lainanottajan välillä. Sopimuksen tarkat ehdot määritellään lainasopimuksessa, jota voidaan kutsua myös velkakirjaksi.
Pankin kanssa sovittu ajanjakso, jonka kuluessa laina tai luotto tulee maksaa takaisin pankille.Ajanjakso voi vaihdella päivistä useaan vuoteen.
Pitää aina toimittaa pankille, ennen kuin luottopäätöstä voidaan tehdä. Hakemuksen voi tehdä esimerkiksi puhelimitse, netissä, mobiilissa tai kirjallisesti.
Yleensä vaaditaan toimitettavaksi pankille osana luottokelpoisuusarviota. Näiden avulla voidaan arvioida lainanhakijan tulotietoja sekä taloudellista asemaa. Vaadittavia liitteitä voivat olla esimerkiksi verotuspäätös, viimeisin palkkalaskelma, eläkepäätös tai eläkkeen indeksikorotus. Yrittäjältä vaaditaan lisäksi yrityksen tuloslaskelma ja tase.
Luotonhakija voi kokeilla erilaisten lainaparametrien, kuten lainasumman, laina-ajan tai koron ja kulujen vaikutusta kuukausittaisen maksuerän suuruuteen.
Yleensä yritys tai joskus yksityishenkilö, joka lainaa rahaa eli lainanantaja antaa lainan lainanottajalle.
Yleensä yksityishenkilö tai joskus yritys joka ottaa rahaa lainaksi eli lainansaaja ottaa lainan lainanantajalta. Lainaamisesta seuraa aina maksuvelvollisuus lainaehtojen mukaisesti.
Pankilta lainaamasi lainasumma on alkuperäinen lainapääoma. Maksaessasi lainaa takaisin lainapääoma pienenee, mutta lainasummaan maksuilla ei ole vaikutusta.
Katso, lainapääoma.
Vakuutustuote, jonka avulla voi korvata puuttuvaa omarahoitusosuutta asuntolainan vakuudeksi.
Palvelu, joka helpottaa luotonhakijaa löytämään itselleen parhaiten sopivan lainan. Vertailu auttaa myös säästämään kuluissa.
Useampia pieniä lainoja maksetaan pois ja korvataan yhdellä isommalla lainalla.
Katso, tililuotto.
Asuntolainan myöntämisen edellytykseksi tarvittava vakuus esim. talletus, lainavakuutus, henkilötakaus.
Katso, kulutusluotto.
Tehdään aina ennen lainan myöntämistä ja on pankin lakisääteinen velvollisuus. Arvion tulos kertoo todennäköisyyden sille, pystyykö asiakas hoitamaan lainavelvoitteensa pankille. Arvion pohjana käytetään asiakkaalta kysyttyjä hakemustietoja, pankin omia tietoja asiakkaasta sekä lain sallimien ulkopuolisten rekisterien tietoja asiakkaasta. Yleensä rinnakkaishakijan/yhteishakijan lisääminen parantaa luottokelpoisuusarviota ja parantaa mahdollisuuksiasi saada lainaa sekä laskea lainan hintaa.
Katso, luottokelpoisuusarvio.
Katso, laina.
Tarkistetaan aina luottopäätöksen yhteydessä. Luottotiedoista ilmenee asiakkaan mahdolliset maksuhäiriömerkinnät.
Suoritetaan aina osana luottokelpoisuusarviota luottotietoja tarjoavasta yhtiöstä.
Tarkoittaa lainan takaisin-maksamista. Usein lainaa lyhennetään kuukausittain, mutta on myös esimerkiksi 3 ,6,12 kk lyhennysvälejä.
Erikseen sovittu ajanjakso, jonka aikana lainaa ei tarvitse lyhentää, vaan riittää kun maksat vain lainaan liittyvät kulut ja korot. Tämä voi olla hyödyllistä, mikäli sinulla on väliaikaisesti normaalia vähemmän tuloja tai enemmän menoja. Ajanjakso voi olla yhdestä kuukaudesta jopa useampaan vuoteen. Muista kuitenkin, että tänä aikana lainapääomasi pysyy ennallaan.
M
Maksuaika +
Maksuerä +
Maksuhäiriömerkintä +
Maksukyky +
Maksuvapaa +
Marginaali +
Katso, laina-aika.
kuukausittain maksettava määrä, joka sinun tulee suorittaa pankille. Sisältää sekä lainaan liittyvät korot ja kulut sekä pääomalle maksettavan lyhennyksen. Mitä lyhyempi laina-aika, sitä suurempi maksuerä kun lainasumma ja -hinta ovat samat.
Negatiivinen merkintä henkilön luottotiedoissa.Luottotietojen tarjoaminen on lailla säädettyä toimintaa, jota Suomessa harjoittavat ainoastaan Asiakastieto Oy ja Bisnode Finland Oy. Yleensä syynä on maksuvelvoitteen laiminlyönti koskien esim. lainaa, vuokraa tai laskua.
Laina-asiakkaan säännölliset tulot riittävät lainan maksamiseen niin, että muihin menoihin ja elämiseen jää riittävästi rahaa.
Hieman samanlainen kuin lyhennysvapaa, mutta sinun ei tarvitse suorittaa edes lainaasi liittyviä korko- tai muita kuluja, vaan ne pääomistetaan lainaasi. Sinun ei siis tarvitse maksaa lainastasi mitään maksuvapaan aikana. Huomaa, että lainapääomasi kasvaa maksuvapaan seurauksena.
Prosenttiluku, jonka pankki lisää sovitun viitekoron päälle. Kokonaiskorko syntyy viitekoron ja marginaalin summana. Marginaali on yleensä asiakaskohtainen ja perustuu pankin arvioon lainanottajasta riski- ja tuottomielessä.
N
Nostopalkkio +
Nostopalkkio on pankin luottokortin automaattinostoista perimä palkkio.
O
Omarahoitus +
Opintolaina +
Osamaksurahoitus +
Asuntolainoissa asiakkaan etukäteen säästämä osuus, joka kattaa osan asunnon ostohinnasta.
Opiskelujen rahoittamiseksi otettu laina. Opintolainaan on mahdollista hakea valtiontakausta.
Autokaupassa käytettävää rahoitusmuotoa, jossa asiakas maksaa käsirahan sekä velan maksuerissä, ja auto toimii rahoituksen vakuutena.
P
Palvelumaksuja +
Pikavippi, pienlaina tai pikalaina +
Prepaid-kortti +
Prime-korko +
Pankit voivat veloittaa palvelumaksuja luoton tai lainanoton yhteydessä, kuten esim. avaus, kuukausi tai vuosimaksu. Kaikki sellaiset maksut ja kulut, joita asiakas ei voi välttää, tulee olla laskettuna mukaan lainasta ilmoitettavaan todelliseen vuosikorkoon.
Äkilliseen ja lyhytkestoiseen tarpeeseen otettava laina, jonka saa haettua helposti ja nopeasti. Kulut ovat erityisesti todelliseksi vuosikoroksi laskettuina varsin korkeat, jonka takia tuotteet ovat saaneet paljon negatiivista julkisuutta.
Erona tavalliseen luottokorttiin on, että kortille pitää ladata käytettävä raha etukäteen. Mikäli kortille ei ole ladattuna rahaa ei sillä myöskään voi maksaa.
Viitekorko, jota pankki voi muuttaa yksipuolisella päätöksellään.
S
SECCI +
Stressitesti +
Suomen Pankki +
Suoraveloitusmaksu +
Sähköinen lainahakemus +
Katso, vakiomuotoiset eurooppalaiset kuluttajaluottotiedot -lomake.
Asuntolainan myöntämistä varten tehtävä testi, jossa esim. 6 % korolla selvitetään laina-asiakkaan maksukykyä.
Suomen keskuspankki, joka eurojäsenyyden aikana on jäsenenä Euroopan keskuspankin keskuspankkijärjestelmässä.
Lainamaksun yhteydessä laina-asiakkaalta perittävä euromääräinen palkkio.
Katso, lainahakemus.
T
Tasalyhenteinen laina +
Tililuotto +
Tilinhoitomaksu +
Toimitusmaksu +
Todellinen vuosikorko +
Tulo- ja menoarvio +
Tuote, jolle tunnusomaista on, että kuukausittainen lyhennys on aina sama koko laina-ajan. Sen sijaan kuukausittainen maksuerä muuttuu korkokulujen takia lainan lyhentyessä ja koron mahdollisesti muuttuessa.
Jatkuva luotto, joka on jatkuvasti luotonsaajan käytettävissä. Luotonsaaja voi maksaa ja nostaa luottoa osissa tarpeensa ja tilanteensa mukaan.
Maksu, joka veloitetaan aina asiakkaalta kuukausittain sinä aikana, jona laina tai luotto on asiakkaan käytössä.
Pankin asuntolainan nostamisen yhteydessä laina-asiakkaalta perimä euromääräinen palkkio.
Kaikkien lainaan liittyvien kustannusten laskemista ja ilmoittamista todellisena vuosikorkona.
Suoritetaan osana luottopäätöstä. siinä pankki määrittää, jääkö asiakkaalle riittävästi maksuvaraa, jotta lainan kuukausittaisista maksueristä voidaan selvitä.
V
Vaihtuvakorkoinen +
Vakiomuotoiset +
Vakuudellinen tai vakuudeton +
Vakuus +
Valtion täytetakaus +
Verkkomaksu +
Verkkopankki +
Vertaislaina +
Viitekorko +
Viivästyskorko +
Vippi +
Vuosimaksu +
Vähimmäislyhennys +
Laina on tuote, jossa veloitettava korkoprosentti voi vaihdella laina-aikana. Monet suosivat kiinteäkorkoista luottoa, koska korkokustannukset tiedetään eikä niistä tule ikäviä yllätyksiä.
Eurooppalaiset kuluttajaluottotiedot –lomake täytyy antaa asiakkaalle ennen luottosopimuksen tekemistä ja siinä on kerrottava luotosta keskeiset sopimusta sekä kuluttajan oikeuksia koskevat tiedot. Lomakkeen toimittaminen on lakisääteinen velvollisuus, joka tuli voimaan 1.12.2010 tehdyssä Kuluttajansuojalain uudistuksessa.
Viittaa lainasta annettuun vakuuteen; pankit voivat myöntää kulutusluottoja vakuuksia vastaan tai luottaen pelkästään asiakkaan maksukykyyn. Korko on tyypillisesti korkeampi vakuudettomissa lainoissa, koska niihin liittyvä luottoriski on pankille suurempi.
Asiakkaan antama vakuus voi olla esimerkiksi asunto-osake, kiinteistö tai muu pankin vakuudeksi kelpuuttama reaalivakuus.
Tuote, jota voidaan käyttää asuntolainassa osana vakuutta. Siitä pitää maksaa kuluna takauspalkkio
Verkossa tapahtuvaa maksamista, mikä edellyttää yleensä luottokorttia tai verkkopankkitunnuksia.
Pankkipalvelu, jota asiakas voi käyttää internetissä pankin omien sivujen kautta omilla henkilökohtaisilla tunnuksillaan.
Rahoitusalan jakamistaloutta, jossa yksityishenkilö antaa rahaa lainaksi toiselle yksityishenkilölle. Yleensä toiminta on keskitetty vertaislainapalveluun, joka huolehtii operatiivisesta palvelusta ja muodostaa yksittäisistä lainatarjouksista kysyntää vastaavia lainapooleja.
Asuntolainan lainakoron osa, johon lisätään asiakaskohtainen marginaali. Euribor-korot ovat yleisimpiä viitekorkoja.
Säädellään korkolaissa ja asiakas joutuu maksamaan sitä pankille, mikäli maksuerän suoritus myöhästyy sovitusta eräpäivästä.
Katso, pikavippi.
Pankin luottokortista perimä euromääräinen maksu riippumatta siitä, käytetäänkö korttia vai ei.
Maksuerän määrä, joka täytyy maksaa takaisin lainamäärästä riippumatta. Se voi olla sovittu joko euromääräisenä tai prosenttiosuutena lainapääomasta.